Trots op een hecht en zorgend Pepingen
Een inclusief beleid
LVB – Lijst van de Burger voert een inclusief beleid, op maat van alle burgers van Pepingen. Een beleid waarbij Pepingen een dorp is voor iedereen. Dat brengt vanzelfsprekend heel wat uitdagingen met zich mee.
Want hoewel het gemiddeld inkomen van de Pepingenaar stijgt en Pepingen een relatief welstellende gemeente is geworden, moeten we blijvend aandacht hebben voor de noden en bezorgdheden van iedereen, ook de meest kwetsbaren onder ons of zij die hun stem tot nu toe onvoldoende hebben kunnen laten horen in het Pepingse beleid.
Samen maken we van Pepingen een toegankelijke en warmhartige gemeente waar iedereen welkom is, jong of oud, ongeacht de achtergrond.
LVB is klaar voor de uitdagingen van de toekomst!
Het gemeentehuis spreekt niet aan en is niet uitnodigend.
Mensen vinden hun weg niet online en
burgers blijven achter
!
Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →
- De Vredestuin achter het gemeentehuis willen we uitbouwen tot een aangename, groene, serene ceremonieplaats. We willen het mogelijk maken om hier (en indien mogelijk ook op andere Pepingse erfgoedlocaties) te trouwen voor de wet.
Nabije hulp is een uitdaging in een uitgestrekte gemeente zoals Pepingen
Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →
Bij LVB zijn we trots op deze cijfers en willen we deze positieve energie versterken. De afgelopen twee jaar hebben het OCMW, de woonzorgcentra en Huize Terloo nauw samengewerkt om zorgzame buurten in Pepingen te ontwikkelen. In onze visie creëren we immers bruisende dorpen waar zorg, verbinding en ondersteuning centraal staan. Dat doen we in de toekomst onder meer via dorpspunten: ontmoetingsplaatsen in elke deelgemeente waar inwoners terechtkunnen voor hulp, activiteiten en een luisterend oor. Deze dorpspunten worden het hart van elke deelgemeente, waar buren elkaar steunen en helpen.
Eens de leeftijd van 75 jaar bereikt wordt, krijgt elke inwoner jaarlijks bezoek van een medewerker van het OCMW. Om te kijken hoe het gaat en om info te geven. Ook thuisdiensten blijven in die context van belang om de nabijheid tussen burger en beleid in stand te houden.
Langer thuis blijven wonen doen we liefst in een aangepaste woning. Daarom willen we 65-plussers ondersteunen bij het aanpassen van hun woning aan de noden van het ouder worden. We voorzien een premie van 10% bovenop de Vlaamse aanpassingspremie die momenteel maximaal 2500 euro bedraagt.
Het beleid wordt uiteraard niet alleen toegespitst op onze ouderen en jongeren. De 35-65 jarigen en hun specifieke noden vergeten we niet. Ook hier hebben we oog voor de tendensen in onze samenleving. Zo zijn er bv. steeds meer alleenstaanden en kleine gezinnen - ook hier stemmen we het beleid op af.
Maar digitalisering kan ook een belangrijke rol spelen in het versterken van de gemeenschap. Door het Hoplr-netwerk verder uit te breiden – van de huidige 360 naar 720 aangesloten inwoners – creëren we een platform waar buren elkaar kunnen ontmoeten, helpen en gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren.
- Uitgebreide sociale dienst om mensen te begeleiden met een leefloon, activering naar arbeid, schuldbemiddeling, noodopvang, lokaal opvanginitiatief,...