Pleidooi voor leefbare landbouw op 40ste Jaarmarkt

Bij de opening van de 40ste Jaarmarkt van Bogaarden, de jaarlijkse hoogmis van de lokale landbouw- en veeteeltsector, pleitten burgemeester Eddy Timmermans en schepen Greta Cochez voor een leefbare landbouw. “Een familiaal landbouwbedrijf is een echte onderneming. Er is dringend meer juridische houvast, financiële ademruimte en toekomstzekerheid nodig voor de hele landbouwsector. Dat verdienen deze vakmensen, die elke dag keihard werken met liefde voor dier en natuur en die mee vorm geven aan ons geliefde Pajottenland.”

 

Traditiegetrouw opende de burgemeester de Jaarmarkt. Samen met schepen van landbouw Greta Cochez stak hij zijn bewondering en steun voor de lokale landbouw- en veeteeltsector niet onder stoelen of banken.

Burgemeester Eddy Timmermans: “Al vier decennia lang, maar liefst veertig jaar, hebben we de Jaarmarkt mogen zien groeien tot het familie-evenement dat het vandaag is. En we worden op deze wei nogal getrakteerd. Soms letterlijk, aan de gezellige togen tussen alle vrienden, kennissen en collega’s. Maar vooral figuurlijk getrakteerd door de vakmensen zelf, op alle bezienswaardigheden en geneugten die onze lokale landbouw- en veeteeltsector te bieden heeft. Het is een echte happening voor jong en oud om de ogen uit te kijken naar de blinkende machines, naar de verzorgde prijsdieren en naar allerlei krachttoeren van straffe mannen en vrouwen op het terrein. Een moment waarop we buiten komen met onze ingetogen, maar terechte Pajotse fierheid. Een moment om gesprekken aan te knopen met streekgenoten en oude bekenden, en om een hapje te eten van alle lekkernijen die ons Pajottenland te bieden heeft.”

 

Lokaal, familiaal en gedreven

“De Jaarmarkt is zo het ideale uithangbord van hoe er vandaag gewerkt wordt: lokaal, familiaal, gedreven en professioneel, met veel liefde voor het vak, voor de omgeving, voor natuur en dier. Voortdoen, ook als het eens tegenzit. Elkaar bijstaan wanneer het nodig is. Elke dag gaan voor vakmanschap en altijd aanpassen aan veranderende en onzekere omstandigheden. IJverig verder werken om gezond en eerlijk voedsel van land tot klant te krijgen en met die noeste arbeid mee vormgeven aan ons landschap zoals we het kennen, van genieten en fier op zijn. Zoals vandaag genieten niet alleen jullie daarvan, maar zorgt het voor genot en levenskwaliteit van een zeer brede groep mensen. Dat verdient ons respect en onze steun.”

 

Schepen van landbouw Greta Cochez staat zelf met beide voeten in de praktijk: “We zijn er in Pepingen misschien dagelijks mee omringd, maar vanzelfsprekend mogen we de inspanningen van onze landbouwers nooit vinden. Daarom is het goed om op dagen als vandaag het belang van de landbouwsector nog eens te benadrukken. Om te tonen waar het echt om gaat. Want een familiaal landbouwbedrijf is een echte onderneming. Dat is niet wat schoffelen in de hof en tussendoor met een kat op de schoot bij de stoof zitten, zoals het soms gezien wordt door wie er niets van kent. Dat is keihard werken, dag en nacht, 7 dagen op 7, om alles in orde te hebben op het land, met de dieren en in alle paperassen. De steeds kleiner wordende marges, de strenge normen, de hoge investeringen, de eeuwige strijd tussen natuur en landbouw die eigenlijk al eeuwen een partnerschap is, de onzekere stikstofregels waarover men maar geen ei kan of wil leggen… De sector weet wat het is om zich snel aan te passen en te vernieuwen, maar het moet leefbaar blijven voor iedereen. Er is dringend meer juridische houvast, meer financiële ademruimte en meer toekomstzekerheid nodig voor de hele landbouwsector. Daarvoor kijken we met aandrang richting de hogere overheden. Op het lokale vlak hebben jullie alvast onze steun.”

 

Sterke vrijwilligerswerking en samenwerking

Tot slot bedankte burgemeester Eddy Timmermans nog de hele ploeg van vrijwilligers voor de organisatie en goede zorgen doorheen het hele weekend. “Het vraagt een gemotiveerde ploeg met een sterke samenhang en vele drijvende krachten om zoiets tot een goed einde te brengen. Daar staan ze niet alleen in, want er zijn deze zomer nog tal van andere besturen en vrijwilligersploegen aan de slag op onze zomerfeesten. Samen belangeloos iets verwezenlijken voor anderen, dat is het peper en zout van ons bestaan. Mooi om te zien dat er door de samenwerking van verenigingen bijna de hele zomer lang leven in de brouwerij is in alle deelgemeenten van Pepingen. De hele gemeente leeft en bruist dankzij vrijwilligers en daarvoor dank ik iedereen in naam van het gemeentebestuur. Ook daarvoor hebben jullie onze steun en bewondering.”

 

Na de officiële opening werd er een uitgebreide rondgang georganiseerd langs alle standhouders, prijskampen en bezienswaardigheden op het terrein. Ter gelegenheid van de jubileumeditie bood het gemeentebestuur een aantal waardebonnen aan die het bestuur en de vrijwilligers kunnen verzilveren bij de plaatselijke Pepingse handelaars.

Volg ons op