Intergemeentelijk samenwerken rond veilig fuiven en feesten

Het samenwerkingsproject ‘Veilige jeugdevenementen’ zorgt voor een stevige omkadering en ondersteuning voor jonge organisatoren. Schepen van jeugd Saskia Beeckmans was bij de voorstelling – nog net op tijd vóór het feestgedruis van de PAAS-TD losbarst in Strijland.

Het project ‘Veilige jeugdevenementen’ werd in het voorjaar van 2023 opgestart.

Provinciegouverneur Jan Spooren: “Het doel hiervan is dat jongeren op een veilige en haalbare manier nog voldoende evenementen kunnen blijven organiseren op lokaal niveau. Dit wordt immers steeds moeilijker in een context waar vaak hogere eisen worden gesteld op vlak van organisatie, en waar meer en meer veiligheidsproblemen zich voordoen tijdens of in de marge van evenementen. Dit leidt tot een vermindering van het aantal jeugdevenementen, terwijl die jongeren net een grote sociale nood hebben om zich in eigen gemeente of regio uit te leven. Ook wetende dat jeugdverenigingen zo’n evenementen vaak nodig hebben om geld in het laadje te krijgen.”

 

Goede samenwerking in Pepingen

Schepen van jeugd Saskia Beeckmans: “Gemeente Pepingen werkt al vele jaren goed samen met deze partners rond veilig fuiven. We leren allemaal van elkaar door die goede wisselwerking tussen gemeente, intergemeentelijke preventiedienst, provincie, politie- en hulpdiensten en andere.”

Verantwoordelijkheid

“Ook bij ons worden er al jaren een pak dorpsfeesten, fuiven en meer georganiseerd door gemotiveerde verenigingen, jeugd en vrijwilligers. Dat is een hele verantwoordelijkheid, maar deze samenwerking met informatief richtsnoer, risicoscan en fuifcoachopleiding geeft een stevige omkadering en ondersteuning aan jonge organisatoren. Mooi om te zien dat er bij elk nieuw traject nieuwe Pepingse fuifcoaches bijkomen die dit mee uitdragen.”

 

Bruisend Pepingen

Een heel dikke merci 💙💛💚 aan alle fuifcoaches en organisatoren voor hun inzet voor veilige fuiven, feesten en topevenementen in Pepingen en omstreken. Jullie doen onze gemeente bruisen! We blijven de goede samenwerking verder zetten!

 

Meer over fuiven en feesten in Pepingen

 

Volg ons op