Grondige opwaardering van gemeentehuis voor betere dienstverlening in Pepingen

Op de voorbije gemeenteraad in Pepingen werd het voorontwerp goedgekeurd voor de verbouwing van het gemeentehuis. Dat wordt veel toegankelijker, krijgt achteraan een nieuwe verdieping en brengt het personeel van de gemeente en het OCMW onder één dak.

“Er beweegt heel wat in Pepingen. Na jarenlange voorbereiding zijn we blij met deze nieuwe stappen voor het gemeentehuis, maar ook voor de bibliotheek in Bellingen en de Chirolokalen in Beert. Die inhaalbeweging is broodnodig. Als beleidsploeg zetten we zo in op betere, efficiënte dienstverlening voor onze burgers en op bruisende dorpskernen, binnen een haalbaar financieel kader”, aldus burgemeester Eddy Timmermans.


Nieuwe indeling

Het gemeentehuis van Pepingen zal grondig en kostenbewust aangepakt worden. “De huidige kinderopvang in de kelderverdieping in samenwerking met Infano zal verhuizen naar een nieuwe locatie in de Zagerij. In de benedenverdieping komt er een archiefruimte en een aangename personeelsruimte die uitgeeft op de achtertuin. Op het gelijkvloers worden de verbouwingen beperkt tot het achterste gedeelte. De huidige raadzaal en sanitaire ruimte blijven bestaan. De functies van de andere ruimtes worden wel heringedeeld: zo zal het huidige bureau van de burgemeester een loketfunctie krijgen met ontvangstbalie. Dat toont meteen onze prioriteiten: onze burgers en de dienstverlening die ze verdienen krijgen voorrang.”


“De bovenverdieping boven de raadzaal wordt uitgebreid van 134m² naar 193m² en zal ruimte bieden aan het personeel van gemeente en OCMW in een landschapsbureau. Er komen ook extra ruimtes waar burgers in alle discretie over dossiers kunnen overleggen met onze medewerkers. De overige ruimten blijven hun functie behouden. We houden deze renovatie verantwoord door enkel uit te breiden waar nodig en door een slimme functieherschikking in samenwerking met het personeel.”

 

Inclusie en duurzaamheid

“Er is een grote aandacht voor inclusie: alle verdiepingen van het gebouw worden voortaan toegankelijk via een brede lift. Aan de rechterkant van het gebouw komt een licht hellend vlak, zodat iedereen de ontvangstbalie en de achterliggende Vredestuin vlot kan bereiken. Ook het duurzame wordt niet uit het oog verloren: op vlak van technieken, verwarming, ventilatie en dak- en gevelisolatie wordt het gebouw klaar gemaakt voor de toekomst.”

 

Dienstverlening op peil

“De totale kostprijs van deze renovatie wordt gebracht op 1,4 miljoen euro. Dat is een groot bedrag waar we doordacht en kostenbewust mee omgaan. De gestegen bouwkosten zijn algemeen bekend maar daar werd rekening mee gehouden in het gemeentebudget en de meerjarenplanning. Net als bij alle andere lopende bouwdossiers wordt het hele proces van voorbereiding tot uitvoering nauwgezet opgevolgd met architect en aannemer om verrassingen te vermijden.”

 

“Als beleidsploeg staan we voor verantwoorde, haalbare oplossingen. Dit voorontwerp voldoet aan die terechte verwachting van onze burgers. Naar deze projecten werkten we jarenlang toe met een financieel beleid op maat. De totaalprijs van dit voorstel ligt nu (zelfs met de huidige gestegen bouwkosten en inflatie) nog steeds zo’n 500.000 euro lager dan de prijs van het vorige voorstel uit de CD&V-legislatuur, nl. alles samen met de bib centraliseren in het oude Zagerij-gebouw, de kantoorruimtes 25 jaar lang terughuren en aan het einde van de rit duur terugkopen. We kregen een duidelijk mandaat om het anders aan te pakken.” 

 

“Het is belangrijk dat we als gemeente blijven vooruit denken. Een verantwoorde update is nodig om de dienstverlening op peil te houden, het gemeentehuis niet aanpakken zou een gemiste kans zijn. Toekomstige gemeentefusie of niet: onze burgers hebben er alle belang bij dat er gemeentelijke dienstverlening in de buurt blijft, in toegankelijke, energiezuinige en werkbare openbare gebouwen. We nemen daarom onze verantwoordelijkheid op met deze zeer bewuste beleidskeuzes: financieel verantwoord investeren in het verenigingsleven en sociale cohesie in bruisende dorpskernen aan de ene kant én investeren in moderne dienstverlening in hoofdgemeente Pepingen aan de andere kant.”

 

De aanblik van het gemeenteplein krijgt binnenkort eindelijk een flinke opwaardering: in de Zagerij wordt na grondige renovatie een moderne kinderopvang georganiseerd en het gemeentehuis wordt uitgebreid voor efficiëntere dienstverlening.

Volg ons op