Erfgoedparel Abdijkerk Bellingen in de kijker op Erfgoeddag

Tijdens de Erfgoeddag van zondag 21 april 2024 draaide het allemaal om het thema ‘Thuis’. Pepingen pakte uit met een felgesmaakt huiselijk aperitiefconcert van Kiko & The Q(uarantines) in de Abdijkerk van Bellingen, waar ook het restauratieproces van de kerk en omgeving helemaal toegelicht.

Schepen van cultuur Rudi Seghers: “De Abdijkerk in Bellingen is een gekende erfgoedparel in het Pajottenland en één van de troeven die we in Pepingen graag in de kijker zetten. Het is herkenbaar ankerpunt en dan is het thuisgevoel nooit veraf, zowel voor onze inwoners als voor bezoekers.” 

 

“De restauratiewerken zijn bijna afgerond en ondertussen is het al een spil in het lokale culturele leven geworden. Elke maand organiseren verschillende verenigingen er concerten, voordrachten, lezingen, tentoonstellingen, enz.. We zijn blij om die creatieve invulling te onderstrepen met de gepassioneerde muzikanten van Kiko & The Quarantines, het geesteskind van professioneel klassiek gitariste Nicky Frissyn en haar man Koen ‘MC Mota’ Meuris. Nicky is zelf afkomstig uit Heikruis, wat het ‘thuisgevoel’ zeker versterkte.” 

 

“In dit unieke decor gaven ze een wondermooi optreden. Hun klassiekers in een nieuw jasje, vergeten parels van vroeger en nu en covers met een eigenzinnige twist pasten perfect bij het uitgangspunt van deze Erfgoeddag en bij het karakter en de historiek van de Bellingse Abdijkerk.”

 

Laatste fase restauratietraject


Alle geïnteresseerden konden ook meer te weten komen over de geschiedenis van de Abdijkerk, het restauratietraject en de toekomstplannen. Burgemeester Eddy Timmermans, bevoegd voor erfgoed: “Er is een uitgebreid traject afgelegd om deze erfgoedparel te bewaren voor de toekomst. We willen ook echt dat de toekomstige generaties Pepingenaren en bezoekers kunnen genieten van dit stukje geschiedenis.”

 

“In 2013-2014 startten we de eerste restauratiefase op waarbij de daken, de gevels, de beelden en schilderijen, de glas-in-loodramen, de gewelven en de binnenafwerking van de kerk minutieus werden aangepakt. Zelfs de haan op de toren werd hersteld.”


“De tweede restauratiefase aan het binnenschrijnwerk ging begin 2023 van start. Van het hoofdaltaar is nu opnieuw de oorspronkelijke kleur – wit met vergulde versieringen – zichtbaar. Het orgel werd in november 2023 zorgvuldig gedemonteerd en is momenteel in restauratie bij de gespecialiseerde firma Schumacher in Eupen. Dat zal naar alle verwachting dit najaar terug in volle glorie te bewonderen zijn.”


“In de week van 15 april 2024 startte de derde en laatste restauratiefase. De kerkhofmuur wordt zorgvuldig ontmanteld en opnieuw opgebouwd, met respect voor de historische elementen. Ook deze werken zullen klaar zijn tegen november 2024.”


Sterke samenwerking


Schepen Rudi Seghers: “Het is bovenal een sterk voorbeeld van de kracht van samenwerking. Voor de restauratiewerken is er een vlotte en fijne samenwerking tussen de kerkfabriek Bellingen, de gemeente Pepingen en de Vlaamse overheid, onder leiding van Studio Roma.”

 

“Voor de Erfgoeddag slaan we graag de handen in mekaar met de Pepingse Erfgoedwerkgroep en Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei. Elk jaar volgt er zo een boeiende activiteit die steevast in het teken staat van ons rijke immaterieel (tradities, legenden, …) of materieel erfgoed (monumenten, kastelen, …). Dat mag zeker gezien worden in Pepingen!”

 

Volg ons op