statiegeldalliantie

Zwerfvuil blijft een hardnekkig probleem, dat lokale overheden bovendien op kosten jaagt. LVB – Lijst van de Burger vraagt daarom op de extra gemeenteraad om gemeente Pepingen te laten toetreden tot de Statiegeldalliantie, die streeft naar statiegeld op blikjes en plastic drankflessen.

Rudi Seghers, gemeenteraadslid voor LVB – Lijst van de Burger: “Elk jaar geven Vlaamse gemeenten meer dan 100 miljoen euro uit om zwerfvuil te bestrijden en verwerken. Zo’n 40% van dat zwerfvuil bestaat uit blikjes en plastic flessen. Gemeente Pepingen spant zich samen met onze scholen, verenigingen en individuele burgers nu al uitgebreid in om zwerfvuil te bestrijden. Kijk maar naar onze geweldige Mooimakers – de zwerfvuilmeters en –peters die vrijwillig een oogje in het zeil houden voor afvalvrije straten. In samenwerking met afvalintercommunale Intradura kunnen onze burgers nu ook hun harde plastic en plastic folies gratis kwijt op het containerpark. LVB – Lijst van de Burger ziet bij onze bevolking een duidelijke vraag naar een structurele oplossing voor zwerfvuil, naar meer bescherming van het milieu en dieren en naar een beter hergebruik van materialen. Daarom willen we Pepingen laten toetreden tot de Statiegeldalliantie.

“Die alliantie van meer dan 100 lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven, intercommunales en milieuorganisaties oefent druk uit op de Vlaamse regering om in 2018 statiegeld in te voeren voor blikjes en PET-flessen. Met statiegeld is men sneller geneigd om blikjes en plastic flesjes terug in te leveren. Gevolg: minder zwerfafval, minder opruimkosten, minder dierenleed en betere recycling van waardevolle materialen. In de meer dan 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd werd, tekent men voor blikjes en PET-flessen recyclagecijfers op van meer dan 90 procent. We hopen dat deze oproep eerst in onze eigen gemeenteraad gevolg krijgt, en later bij onze buurgemeenten en collega’s in de afvalintercommunale Intradura. De zwerfvuilproblematiek stopt immers niet aan onze gemeentegrenzen. LVB wil gaan voor een eerlijke, structurele en indien mogelijk intergemeentelijke aanpak van zwerfafval. Zo vrijwaren we het mooie van onze fantastische streek – uiterst geliefd bij wandelaars en fietsers – en behouden we in Pepingen het Pajottenland werkelijk op zijn mooist.”

 

 

Contact

www.lvb-pepingen.be
Ninoofsesteenweg 37
Pepingen
1670

 

© 2006-2018 Alle rechten voorbehouden.

Lijst van de Burger Pepingen