Dit zijn de kandidaten van Lijst van de Burger en hun plannen voor Pepingen

Op zondag 13 oktober trekt ook Pepingen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Pepingen en hun lijsttrekkers aan u voor. Eddy Timmermans (64) staat bovenaan de lijst van Lijst van de Burger (LVB). “Dat grote projecten bleven liggen is klinkklare onzin.”

1. De lijsttrekker: Eddy Timmermans

 

Eddy Timmermans (64) is geboren en getogen in Heikruis. Hij groeide op op een kleine boerderij in de Bautebrugstraat en woont intussen al 33 jaar in de Neerstraat. Eddy is gehuwd met met Greta, trotse papa van Kris, Ward en Jana en fiere opa van Helena, Isolde, Nell, Elli, Thor en Theo. Hij was in het verleden lid van jeugdvereniging de Reinaertvrienden en zet zich nog steeds in voor meerdere dorpsfeesten en verenigingen zoals HALO en de Vrije Gepensioneerdenbond Pepingen.

 

Eddy Timmermans nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en werd in 2012 een eerste keer burgemeester van Pepingen. Die eerste ambtstermijn liep niet van een leien dakje, want nadat schepen Peter Lacres in 2016 naar de oppositie overstapte, werd de gemeente onbestuurbaar verklaard en moest Eddy Timmermans plaats ruimen voor Luc Decrick. In 2018 nam Eddy Timmermans weerwraak en haalde hij met zijn partij Lijst van de Burger de absolute meerderheid. In het verleden was hij ook lokaal coördinator van Fluvius en die kennis kwam hem als burgemeester goed van pas bij verschillende lopende projecten in Pepingen.

Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?

 

“Ik ben eerst en vooral bijzonder trots dat Pepingen na jarenlange stilstand, een woelige onbestuurbaarheid en enkele ongeziene crisissen terug op de rails staat. We bleven niet bij de pakken zitten, gaven niet toe aan negatieve praat en brachten deze legislatuur terug stabiliteit en vervolgens vernieuwing en toekomstperspectief. En dat met meer burgerparticipatie dan ooit en een haalbare financiële meerjarenplanning. We zijn financieel gezond, onze schuldgraad ligt drastisch lager, onze autofinancieringsmarge ging maal drie en er is een financieel overschot.”

 

“Er staat vandaag heel wat in de steigers in Pepingen. Ik ben trots dat we de kwaliteit van ons leefmilieu drastisch verbeteren met de bouw van 2 waterzuiveringsinstallaties, gekoppeld aan moderne riolering en nieuw aangelegde straten. Daarnaast realiseerden we ook een eerste Speel-Loo-Bos in Bellingen, introduceerden we de eerste elektrische deelwagens en kwam er een eerste mobiliteitsplan met uitgebreide burgerparticipatie. Daarnaast maakten we een hemelwater- en droogteplan om onze landbouwers en burgers te beschermen tegen weersextremen, kwam er LED-verlichting op straat en kregen onze gemeentegebouwen zonnepanelen en waterputten.”

 

“Er werden meer dan 3.000 nieuwe bomen aangeplant en er werd werk gemaakt van de restauratie van een deel van ons erfgoed zoals de Abdijkerk in Bellingen en de kerk van Heikruis. Ook de plannen voor De Zagerij, waar er een kinderopvang en betaalbare woningen zullen gerealiseerd worden maken me trots.”

Wat kon beter?

 

“Als bestuur wil je natuurlijk niet alleen voorbereiden en beginnen, maar ook projecten afwerken. De start van onze bestuursperiode was niet optimaal door de opeenvolgende grote crisissen. Dat, samen met een lange doorlooptijd en klachtenprocedures, waren remmende factoren voor veel projecten.”

 

“De weinig constructieve sfeer in de gemeenteraad hielp helaas ook niet. Wij blijven overtuigd dat we moeten samenwerken vóór iets, niet tegen iets. Profileringsdrang zonder oplossingen brengt ons nergens, met concrete acties raken we verder. Het is klinkklare onzin dat projecten bleven liggen. Ook voor de taaie dossiers zoals waterzuivering en fietspaden toonden wij ambitie, durf, geduld en volharding. De eerste resultaten van deze positievere kijk op onze gemeente zijn er.

 

We hebben niet alles kunnen realiseren wat we wilden, maar wat niet af is, is wel grondig voorbereid. Voor elk van de aandachtspunten in de Gemeentemonitor lopen trouwens projecten en maatregelen die nu al hun nut bewijzen, denk maar aan verkeersveiligheid, participatie en zorgzame buurten. Dat de concurrentie onze standpunten op het vlak van waterzuivering en betaalbare woningen overneemt, beschouwen we als een compliment. Ondanks alles kan onze inhaalbeweging voor Pepingen dan eindelijk op kruissnelheid komen.”

Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode?

 

Pepingen leefbaar, bruisend en nabij houden. We willen de levenskwaliteit van alle Pepingenaren verbeteren waar mogelijk. Dat gaat dan over het verankeren van onze landelijkheid en de dorpse gezelligheid, kwalitatieve dienstverlening en verkeersveiligheid voor alle weggebruikers. Daarnaast streven we naar een betere gemeentelijke dienstverlening door een uitgebreid en toegankelijk gemeentehuis met optimale openingsuren en digitale diensten. En verder onder andere ook de realisatie van nieuwe kinderopvang en betaalbare woningen, een aantrekkelijke handelskern met een vaste marktdag en het behoud van diensten zoals bankautomaten en betere huisvesting en nieuwe speelplekken voor onze jeugdverenigingen.”

 

Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober en wie is uw favoriete coalitiepartner?

 

“Lijst van de Burger behaalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 8 van de 15 zetels. We hopen om minstens even goed of beter te doen, maar het is de Pepingenaar die kiest. We hopen om onze stempel te blijven drukken op het beleid en de inhaalbeweging verder te zetten in Pepingen.”

 

“Met slechts twee partijen is een coalitie niet aan de orde. Maar ongeacht het verkiezingsresultaat hopen we dat er nadien eindelijk constructief kan samengewerkt worden, want dat verdienen de Pepingenaren.”

3. Dit zijn hun plannen voor Pepingen


(klik door de afbeeldingen om verder te lezen – klik hier indien de afbeeldingen niet laden)

4. Dit vindt LVB – Lijst van de Burger over 3 hot topics die leven in Pepingen

 

Mobiliteit

“Op vlak van mobiliteit is er de voorbije jaren heel wat gebeurd in Pepingen. Zo kwam er een nieuw mobiliteitsplan met duidelijk afgebakende snelheidszones, de eerste fietsstraten en nog veel meer. Maar er is uiteraard nog werk aan de winkel. Het mobiliteitsplan wordt zoals afgesproken jaarlijks geëvalueerd en bijgesteld waar nodig. Er komen nieuwe wegen in de vijf deelgemeenten na de rioleringswerken. Dan zullen ook de Molenhofstraat en de Hoesnaek de langverwachte fietspaden krijgen. Op de Ninoofsesteenweg wordt kruispunt Kestergat verkeersveiliger met verkeerslichten en wordt het volledige wegdek en fietspad vernieuwd richting Leerbeek. Infrabel zal de huidige bovengrondse spoorwegovergang Beert-Bellingen omvormen tot een ondergrondse tunnel met dubbelrichtingfietspad en een nieuwe brug. En we blijven pleiten voor meer handhaving in de bestaande snelheidszones en voor intergemeentelijke samenwerking om ook sluipverkeer en zwaar vervoer in goede banen te leiden.”

 

Eventuele toekomstige fusies

“We zijn niet blind voor de uitdagingen, maar tot nu toe slaagden we er met degelijk beleid in om Pepingen financieel gezond en op de rails te houden. Er zijn afgewerkte, lopende en voorbereide projecten die onze dienstverlening en infrastructuur nu concreet verbeteren. Op vlak van intergemeentelijke samenwerking is er nog veel potentieel. We zijn trots op onze Pepingse troeven en willen het beleid zo dicht mogelijk bij onze burgers en op maat van onze dorpen houden. Een ingrijpende beslissing zoals een gemeentefusie kan voor ons alleen in overleg met onze burgers. Op basis van de bestuurskrachtanalyse en de recente studies rond gemeentefusies, kunnen we in de volgende legislatuur een grondig debat voeren en na participatie een gedragen beslissing nemen.”

 

Gemeenschapsleven in de verschillende dorpskernen
“Wij pleiten niet voor niets voor leefbare dorpen, bruisende buurten en nabije dienstverlening. We willen zes bruisende dorpen, daarom investeren we niet alleen in Pepingen, maar in elke dorpskern.

“We willen een warm welzijnsbeleid dat de sociale cohesie in onze dorpen en buurten bevordert. Pepingen heeft zes dorpsfeesten, een jaarmarkt, winterfeesten en tal van buurtinitiatieven die we blijven steunen. Ons bloeiende verenigingsleven verdient een sterke impuls met fijne ontmoetingsplekken en degelijke zalen. En onze jeugd verdient veilige en groene ruimte om jong te zijn. Voor senioren zetten we in op ontmoeting, verbinding en nabije hulp met een mobiel lokaal dienstencentrum, zorgloket en samenwerking met de woonzorgcentra. Voor ons draagt iedereen bij aan een bruisende gemeente, ook landbouwers en ondernemers. Daarom is ook een aantrekkelijke dorpskern met handelaars, horeca en diensten noodzakelijk voor ons als gemeenschap. Met een vaste marktdag op het gemeenteplein willen we sociaal contact én lokale producenten en handelaars ondersteunen.”

 

(Bron: HLN)