Pepingen bracht vredesboodschap op 11 november
Op maandag 11 november organiseerde gemeente Pepingen de herdenking van Wapenstilstand, dit jaar in deelgemeente Elingen. In samenwerking met de leerlingen en leerkrachten van GVB Spring in ‘t Veld en concertband Theobaldus Groot-Pepingen, werden alle oorlogsslachtoffers van beide Wereldoorlogen en alle andere oorlogen ter wereld herdacht. Zo wil de gemeente vermijden dat de aandacht voor oorlogsleed zou uitdoven. ‘Nooit meer oorlog’ moet doorgegeven worden aan volgende generaties.
De leerlingen en leerkrachten van GVB Spring in ’t Veld goten hun beleving en gedachten na hun bezoek aan Raversyde (Oostende) en de Menenpoort (Ieper) in prachtige tekeningen en beelden. Na de gebedsviering in de Sint-Amanduskerk van Elingen volgde een passend eerbetoon aan het monument voor de gesneuvelden. Burgemeester Eddy Timmermans bracht er een serene vredesboodschap:
In naam van het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom hier in Elingen. Eerder vandaag brachten we in alle deelgemeenten een huldiging aan de monumenten ter ere van onze gevallen soldaten. We herdenken vandaag Wapenstilstand, en ik dank ieder van u om op deze 11de november de tijd te nemen om stil te staan bij de betekenis van vrede en van dit ritueel.
Want waarom houden we deze monumenten in stand, planten we vredesbomen zoals in Bellingen, leggen we vredestuinen aan zoals in Pepingen-centrum, betuigen we ons respect bij de graven van oudstrijders? Het antwoord daarop is even eenvoudig als essentieel: omdat deze rituelen ons helpen herinneren aan de kost én de kostbaarheid van vrede.
Op 11 november 1918 om 11u zwegen de kanonnen na vier lange jaren van geweld. Dat moment is sindsdien een symbool, niet enkel voor het einde van die Eerste Wereldoorlog, maar als een herinnering aan alle onnoemelijke offers die tijdens vele oorlogen gebracht zijn — door soldaten of verzetslieden maar ook door miljoenen onschuldige burgers. Dit moment laat ons stilstaan bij de enorme menselijke tol die conflicten blijven eisen, tot op de dag van vandaag, zoals aan de buitengrenzen van ons Europa of in Gaza.
Het herdenken van die offers is onze morele verantwoordelijkheid. “Nooit meer oorlog” is een boodschap die wij moeten blijven doorgeven. Vrede is immers een bijzonder fragiel iets; het moet gekoesterd en verdedigd worden door elke generatie opnieuw. De geschiedenis toont ons de verwoestende gevolgen van oorlog, maar tegelijkertijd biedt die ons ook hoop. Want telkens weer slagen mensen erin de weg van de vrede terug te vinden.
Vrede is een werkwoord. Zelfs in deze tijden met tierend protectionisme, nationalisme, geweld en polarisatie staan we niet helemaal machteloos bij elk nieuw conflict. Elke bijdrage telt. Vrede begint vaak klein: met een open gesprek, met geduld en begrip, met verdraagzaamheid. Met geloof in vooruitgang en in de toekomst. Met HOOP. Vandaag kunnen we als gemeenschap nadenken over hoe we die boodschap uitdragen. Hoe haat en vooroordelen te overstijgen. Hoe moed te tonen om ons telkens uit te spreken tegen mistoestanden en geweld. Hoe te kijken naar wat ons verbindt en sterker maakt.
Laat deze dag dus ook een moment van hoop zijn. Beste dorpsgenoten, ik wil u dan ook uitnodigen om die vredesgedachte levendig te houden en uit te dragen, niet alleen vandaag maar elke dag. Om niet weg te kijken van onrecht, om kleine gebaren van menselijkheid en respect te koesteren en door te geven. Want vrede is iets dat we samen opbouwen, elke dag opnieuw.
Ook aan alle andere oorlogsmonumenten in de 6 deelgemeenten van Pepingen werden de gesneuvelden, oud-strijders, verzetslieden en onschuldige oorlogsslachtoffers gehuldigd met een bloemenkrans. Na de huldiging volgde een optocht onder muzikale begeleiding van concertband Theobaldus en trokken de aanwezigen naar de parochiezaal in Elingen. Schepen van cultuur Rudi Seghers leidde er een poëtisch-muzikaal bezinningsmoment in van Kris Baert en Eddy Peremans.
Zij brachten een aangrijpend relaas over Cyrille Durnez, een jongeman uit het West-Vlaamse Geluwe die de Eerste Wereldoorlog niet overleefde. Fragmenten uit het boek ‘Gevallen op het veld van eer’ werden afgewisseld met aangepaste liedjes en zo werd een ontluisterend en passend beeld geschetst van de enorme offers die velen moeten brengen in oorlogstijd.
In de parochiezaal werd de herdenking afgesloten met een drankje aangeboden door het gemeentebestuur.